Att försäkra en a-traktor/epa är ungefär som att försäkra en bil och kostar ungefär lika mycket. Precis som för en vanlig personbil behöver du enligt lag åtminstone ha en trafikförsäkring på din a-traktor. Kör man utan trafikförsäkring kan man bli bötfälld och behöva betala en ”trafikförsäkringsavgift” vilket kan bli mycket dyrare än kostnaderna för en vanlig trafikförsäkring. Skulle olyckan vara framme kan det dessutom bli mycket dyrt utan försäkring, så försäkringar för a-traktorer är generellt sett prisvärda.
Hur mycket du behöver betala för att ha din a-traktor/epa försäkrad kan varierar kraftigt och det kan vara svårt att få en generell prisbild. Därför ska vi i den här artikeln gå igenom hur mycket det kostar att försäkra en a-traktor/epa, vilka faktorer som påverkar priset och vilken försäkring som passar dig.
Vill du veta exakt hur mycket en försäkring kostar? Knappa in registreringsnummer och se pris direkt – Helt gratis och på några sekunder.
Vad kostar försäkring på en a-traktor/epa?
Notera att försäkringspriser för a-traktorer/epor kan variera beroende på bland annat fordonets värde, försäkringsbolag och försäkringstyp. Nedanför har vi tagit fram en genomsnittskostnad.
Att försäkra en a-traktor/epa kostar i genomsnitt 1000-5000 kronor per år (83-416 kronor per månad), men varierar beroende på typ av försäkring samt a-traktorns värde och skick. Priset på en försäkring för a-traktor är ofta lika dyrt som för en personbil av samma värde.
Det mest prisavgörande för en a-traktor försäkring är vilken typ av försäkring du väljer. De genomsnittliga priserna för trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring ser ut som följande:
- Trafikförsäkring för a-traktor kostar vanligtvis 1000-3000 kronor per år.
- Halvförsäkring för a-traktor kostar vanligtvis 1500-4000 per år.
- Helförsäkring för a-traktor kostar vanligtvis 3000-10 000 per år.
A-traktorer kan vara relativt dyra att försäkra i förhållande till fordonets värde och priset för en traktorförsäkring kan ofta likställas med priset för en vanlig bilförsäkring. A-traktorer är dock generellt sett billigare att försäkra än mopedbilar, vilket beror på att mopedbilar ofta har ett högre värde och skulle vara dyrare att reparera vid eventuella skador.
Kostnader utan försäkring
Att köra a-traktor utan rätt försäkring kan bli mycket dyrt. Som tidigare nämnt kan man få dryga böter om man kör utan trafikförsäkring, samt att man inte får någon ersättning för eventuella skador. Har man en försäkring som inte täcker vagnskador kan kostnaderna bli mycket höga om a-traktorn skulle gå sönder. Ibland kan kostnader för att reparera skador på fordonet överstiga fordonets totala värde, vilket gör att många utan rätt försäkring väljer att sälja eller i värsta fall skrota sina a-traktorer med stor ekonomisk förlust.
Faktorer som påverkar priset på en a-traktor försäkring
Det finns ett flertal faktorer som påverkar hur mycket du betalar för din försäkring. Här nedanför går vi igenom de påverkande faktorerna och hur stor inverkan de har på försäkringspremien för a-traktorer.
1. A-traktorns värde och skick
A-traktorns värde avgör till stor del hur dyr försäkringen blir, då en dyrare a-traktor vanligtvis kostar mer att reparera om olyckan skulle vara framme. Försäkringsbolagen baserar även försäkringspremien på a-traktorns skick och ålder (vilket givetvis har med värdet att göra). Många a-traktorer är i grunden äldre omgjorda bilmodeller som volvo 740, vilka vanligtvis inte har ett speciellt högt värde. Med det sagt finns det även högt värderade a-traktorer som exempelvis omgjorda nyare modeller av porsche. Detta gör att värdet och skicket på a-traktorn spelar stor roll för priset på försäkringen.
2. Typ av försäkring
Vilken typ av försäkring du väljer har en stor påverkan på priset. Det finns huvudsakligen tre olika typer av försäkringar: Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Alla täcker och ersätter olika mycket och har därför olika prisnivåer. Trafikförsäkringen kan ses som en slags basförsäkring då man enligt lag minst måste ha sin a-traktor trafikförsäkrad. Halv- och helförsäkring är egentligen bara tillägg med mer skydd än trafikförsäkringen och är därför dyrare. I snitt är en halvförsäkring drygt 50% dyrare än en trafikförsäkring medan en helförsäkring är drygt 100% dyrare. Du kan läsa om vilken typ av försäkring som är mest prisvärd i olika situationer längre ned i artikeln!
3. Försäkringsbolag
Olika försäkringsbolag har olika priser och villkor. Det är vanligt att försäkringar som kostar olika mycket täcker ungefär samma saker och ger liknande ersättning. Det är därför mycket viktigt att jämföra olika försäkringsbolags prisnivåer och villkor för att inte betala för mycket. Vissa försäkringsbolag har dessutom förmånliga priser för vissa bilmärken och typer av a-traktorer.
4. Självrisk
Vilken självrisk du väljer på din traktorförsäkring har en direkt påverkan på försäkringspremien. Självrisken är den del av kostnaden som du själv måste betala om något skadas och kan antingen vara en fast summa eller en procentsats av ett prisbasbelopp. En högre självrisk innebär dels att försäkringspremien blir lägre men också att du får betala mer om något händer och behöver repareras. Det gäller därför att avväga om man vill betala en högre försäkringspremie varje månad för att vara på den säkra sidan, eller spara in pengar och hoppas på att inga skador sker på a-traktorn.
Se pris för en speciell a-traktor - Helt gratis och på en minut:
Försäkringen gäller inte för trimmade a-traktorer
Om a-traktorn skulle visa sig vara trimmad täcker försäkringen inte längre skador som uppstår på fordonet. Däremot täcks fortfarande personskador och eventuella skador på andras fordon i samband med krockar och olyckor.
Det är relativt vanligt att förare trimmar sina a-traktorer/epor. Enligt en kontroll och undersökning på 40 a-traktorer gjord av polisen i Kronoberg var 100% trimmade och gick att köra som en vanlig bil.
Enligt lag får en a-traktor/EPA gå i max 30 km/h och mopedbilar i max 45 km/h. Bilar som gjorts om till a-traktorer ska vara spärrade på ett sådant sätt att det inte går att manipulera om och höja hastigheten.
Att trimma och köra en ostrypt/ospärrad a-traktor klassas som ett brott och försäkringen för a-traktorn slutar delvis att gälla. Straffet gäller förare och i vissa fall vårdnadshavare och klassas som olovlig körning och resulterar vanligtvis i 1500 kronor böter eller 30 dagsböter.
Skulle olyckan vara framme och du krockar med din a-traktor kommer försäkringen inte att gälla fullt ut, oavsett vilken typ av försäkring du har tecknat, då a-traktorn klassas som personbil vid hastigheter över 30 km/h.
Se Björn Gullehag från länsförsäkringar berätta mer om vad som händer med försäkringen om man kör trimmad a-traktor i videon nedanför:
Hur försäkrar man en a-traktor?
- Läs på och jämför olika försäkringsbolag för att få bästa och billigaste försäkringen för dig (det är inte alla försäkringsbolag som försäkrar a-traktorer)
- Skriv in din och fordonets information hos försäkringsbolaget och teckna försäkringen
- Klart! Se till att ha koll på eventuella bindings och uppsägningstider.
Att teckna försäkring för a-traktor/epa eller mopedbil har aldrig varit enklare. Är du ungdom och framtida förare eller vårdnadshavare och ska teckna försäkring för din a-traktor behöver du gå in på ett försäkringsbolags hemsida, alternativt ringa och prata med en säljare. Det är idag smidigt att teckna försäkring för a-traktor/epa eller mopedbild online genom några klick via ett försäkringsbolags hemsida. Vi rekommenderar att jämföra försäkringar på compricer eller zmarta försäkringar innan du tecknar, på så vis ser du till att få den billigaste försäkringen för din a-traktor.
Vilken försäkring ska man välja till a-traktor?
Går du i försäkringstankar och har svårt att välja eller känner dig vilsen? – Vi förstår dig! Det finns inte bara olika försäkringstyper att välja på utan även ett dussintal olika försäkringsbolag med olika priser och villkor. Mängder av alternativ och erbjudanden kan göra det svårt att veta vilken försäkring man ska välja till sin a-traktor.
För att göra det enklare för dig att välja och hitta det bästa alternativet för dig ska vi gå igenom vilka olika försäkringstyper som finns för a-traktorer/epor eller mopedbilar samt vad som skiljer dem åt vad gäller pris och täckning.
1. Trafikförsäkring - Nödvändig och billigast
Ska du köra din a-traktor i trafik måste den enligt lag åtminstone vara trafikförsäkrad, oavsett om din a-traktor är värd 5000 kronor eller 100 000 kronor. Trafikförsäkring täcker skador på förare, passagerare, medtrafikanter och andras egendom, exempelvis ett annat fordon eller en byggnad. Trafikförsäkringen för a-traktor ger dock ingen ersättning för skador på ditt egna fordon eller stöld av fordon eller saker i fordonet. Många som har a-traktorer av lågt värde väljer trafikförsäkring på grund av att det är billigast och att reparation inte skulle kosta så mycket.
2. Halvförsäkring - I snitt 50% dyrare än trafikförsäkring
Halvförsäkring täcker allt som en trafikförsäkring täcker samt kostnader för stöld och brand men inte vagnskador. Halvförsäkring är i snitt 50% dyrare än trafikförsäkring men passar de som vill ha skydd mot stölder.
3. Helförsäkring - I snitt 100% dyrare än trafikförsäkring
Vill du ha en heltäckande försäkring på din a-traktor som även ger ersättning för skador på fordonet (vagnskada) är det helförsäkring som gäller. Helförsäkring är ett populärt alternativ för dyrare a-traktorer som kostar mycket att reparera. Helförsäkring är i snitt ca 100% dyrare än trafikförsäkring, men kan vara mycket prisvärt om olyckan skulle vara framme.
Det finns som sagt även många olika försäkringsbolag med olika priser och villkor. Det smidigaste sättet att veta vilket av försäkringsbolagen man bör välja är att använda en jämförelsetjänst som compricer eller zmarta försäkringar.
Billigaste försäkringen till en a-traktor
Givetvis vill man som försäkringstagare hitta en bra försäkring till ett så lågt pris som möjligt. Traktorförsäkringar tenderar att variera mycket i pris, och det går ofta spara in pengar genom att undvika onödigt dyra alternativ. Vad gäller billiga priser på a-traktor försäkringar är det enklast att använda en jämförelsetjänst som compricer för att smidigt hitta det billigaste alternativet. Innan man jämför försäkringspriser på exempelvis compricer bör man dock ta reda på om det finns specifika märkesförsäkringar för fordonet, då dessa oftast är mycket billigare än liknande försäkringar hos andra bolag.
Skillnad på a-traktor och mopedbilsförsäkring
Många vet inte riktigt skillnaden på en a-traktor/epa och mopedbil och att det är en skillnad i försäkring. Skillnaden är A-traktor/epa får gå i max 30 km/h och registreras som en traktor medan mopedbil får gå i max 45 km/h och registreras som moped, vilket gör att de ska ha olika försäkringar med olika priser. Mopedbilar är generellt sett dyrare att försäkra, vilket oftast beror på att mopedbilar tenderar ha ett högre nyvärde/värde. Mopedbilar är dessutom ofta märkesförsäkrade, till skillnad från a-traktorer. Mopedbilar tillverkas av ett antal märken som erbjuder märkes-specifika, förmånliga försäkringar för just det märket. A-traktorer/epor är till skillnad från mopedbilar endast ombyggda personbilar och det finns därför inte märkesförsäkringar på samma sätt.
Källor: Investguiden.se, Länsförsäkringar.se
Hej.
Var kan man finna bolag som försäkrar för dessa pengar?
Mvh Jonas