Hundförsäkring

Hundförsäkring pris – Hur mycket kostar en hund i försäkring?

Som hundägare är det många saker att hålla reda på och ta ansvar över – inte minst hundförsäkringen som ska ge en ekonomisk trygghet om hunden blir skadad eller sjuk och behöver vård. Innan man fattar ett beslut över vilken hundförsäkring man bör välja är det många som vill kolla upp priset på en hundförsäkring för att säkerställa att man får en så billig och bra hundförsäkring som möjligt. I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket en hundförsäkring kostar och vad som kan påverka hur mycket du får betala i månaden.

Vad kostar en hundförsäkring?

En hundförsäkring kostar i genomsnitt ca 250 kronor i månaden eller 3000 kronor per år men grundläggande försäkringar kan kosta så lite som 50 kronor i månaden. Hur mycket din hund kostar i försäkring varierar beroende på ett gäng individuella faktorer.

För att få exakta prisuppgifter för en specifik hund bör du därför vända dig till direkt till försäkringsbolagen som ger individuella prisförslag. På grund av att olika försäkringsbolag kan ge olika priser är ett enkelt sätt att få pris för din hund är att använda Compricers verktyg som enkelt och snabbt jämför olika försäkringsbolag och tar fram priser för dig direkt på skärmen.

6 faktorer som påverkar priset på en hundförsäkring

Hos försäkringsbolagen är det flera faktorer som påverkar hur mycket du får betala i försäkringspremie. Nedanför listar vi de vanligaste faktorerna som påverkar priset på hundförsäkringen.

1. Typ av försäkring och innehåll

Vad som ingår och hur mycket som täcks i den hundförsäkring som du väljer att teckna kommer påverka priset. De flesta försäkringsbolag har olika försäkringsnivåer med olika omfattning, där det främst är veterinärvårdsbeloppet (hur mycket ersättning du kan få ut) som påverkar priset. Desto mer omfattande försäkringen är och desto högre veterinärvårdsbelopp desto högre blir priset på försäkringen.

Det finns även ofta tillägg eller komplement till en hundförsäkring som kan påverka priset. Om komplement som livförsäkring eller rehabilitering och medicin tecknas så blir försäkringen dyrare. Tänk på att vissa försäkringsbolag tar ett högre pris för tillägg som andra försäkringsbolag kanske har i grundförsäkringen.

2. Självrisk

Vilken självrisk du väljer påverkar priset på försäkringen. Väljer du en högre självrisk blir försäkringspriset lägre men detta betyder att du behöver betala mer vid varje skadetillfälle. På samma sätt blir försäkringskostnaden dyrare om du väljer en lägre självrisk, så det gäller att avväga vad man själv tycker är värt att betala för. De flesta försäkringsbolag har både en fast självrisk och en rörlig självrisk, men vissa har endast en fast.

2. Hundras

Vilken hundras du försäkrar påverkar vanligtvis priset eftersom vissa hundraser enligt statistik har sämre hälsa och har större sannolikhet för sjukdomar eller skador. Hundraser som Fransk bulldog eller Grand Danois blir oftare sjuka eller skadar sig och är därför ofta dyrare att försäkra.

Läs mer här om: hur mycket olika hundraser kostar att försäkra.

En del försäkringsbolag har även rasspecifika begränsningar på försäkringen, ofta på sjukdomsdrabbade hundar – vilket betyder att de inte försäkrar vissa hundraser eller att försäkringspremien är avsevärt högre.

3. Ålder

Hur gammal hunden som ska försäkras är kan påverka försäkringspriset. Valpar är oftast billigare att försäkra och många försäkringsbolag har speciella valpförsäkringar med bättre förmåner och billigare pris. Desto äldre hunden blir desto dyrare blir ofta försäkringen då äldre hundar oftare drabbas av sjukdomar eller skador. Med anledning av detta är det flera försäkringsbolag som har så kallade seniortillägg vilken helt enkelt innebär att de höjer priset när hunden blir äldre.

4. Kön och kastrering

Vilket kön hunden är kan påverka priset på försäkringen. Tikar är oftast något dyrare att försäkra än hanhundar, främst på grund av risken för livmoderinflammation. Ungefär en fjärdedel av alla tikar som inte har kastrerats får livmoderinflammation när de blir äldre. Kastrerade tikar löper ingen risk för sjukdomen vilket är en av anledningarna som gör det billigare att försäkra en kastrerad hund.

5. Tidigare sjukdomar

Om hunden som ska försäkras har haft tidigare sjukdomar eller om det finns ärftliga sjukdomar inblandade kan försäkringen bli dyrare då försäkringsbolagen ofta tittar på hundens historik. Sjukdomsfria hundar som uppvisar god hälsa är alltså billigare att försäkra.

6. Rabatter

Flera försäkringsbolag erbjuder olika typer av rabatter vid tecknande av hundförsäkring vilket kan påverka hur mycket du får betala. Det finns ofta hundvalpsrabatt, mängdrabatt eller medlemsrabatt. Det finns dessutom ofta lojalitetsrabatter vilka gör din hundförsäkring billigare med tiden om din hund är skadefri.

Fler frågor kring hundförsäkring

Hur mycket kostar en hundförsäkring i månaden?

En hund kostar vanligtvis mellan 84 – 416 kronor i månaden, vilket innebär ca 1000 – 5000 kronor per år. Vissa hundraser är mycket dyrare att försäkra än andra.

Vad kostar livförsäkring för hund?

En livförsäkring för hund kan kosta mellan 50 och 100 kronor i månaden, men priset varierar bland annat beroende på försäkringsbolag och hundras.

Vad kostar veterinär utan försäkring?

De flesta vet att det kan bli dyrt att gå till veterinären – även med en hundförsäkring, men hur dyrt kan det bli utan rätt försäkring? En avancerad operation eller liknande kan ofta kosta uppemot 50 000 kronor vilket du utan rätt försäkring skulle behöva betala själv istället för att betala en månadsvis försäkringskostnad, med andra ord kan det bli väldigt dyrt utan rätt försäkring.

Vilken hundras är dyrast och billigast att försäkra?

De billigaste hundraserna att försäkra är vanligtvis jämthund, norsk älghund och finsk spets. De dyraste hundraserna att försäkra är vanligtvis Grand Danois, engelsk bulldog och boxer. Prisskillnaderna mellan de billigaste och dyraste hundraserna är ofta flera hundra procent.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du veta vad din hund kostar att försäkra eller är du ute efter en billig hundförsäkring?

Rulla till toppen