Moped på väg

Mopedförsäkring pris – Vad kostar det att försäkra en moped?

Antalet mopeder i Sverige ökar vilket är roligt men det medför även att allt fler mopedister kommer till skada och behöver rätt försäkring. I Sverige är det lag på att alla mopeder i trafik ska vara minst trafikförsäkrade, men många väljer att betala mer i försäkring för att få ytterligare skydd och eventuell ersättning. Många mopedister eller blivande mopedister är unga och har inte full koll på vad som gäller med mopedförsäkring eller hur mycket det kostar, vilket leder till att många ofta betalar mer än nödvändigt.

I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket en mopedförsäkring kostar, vad som påverkar priset, hur du kan få en billigare mopedförsäkring samt lista den billigaste mopedförsäkringen just nu.

Mopedförsäkring pris

Hur mycket en moped kostar i försäkring kan variera kraftigt beroende på ett antal faktorer som vi går igenom längre ner i den här artikeln. Här har vi tagit fram ett tillförlitligt genomsnittligt pris för en mopedförsäkring genom uträkningar och jämförelser:

En mopedförsäkring kostar i genomsnitt 2500-3500 kronor per år eller ca 200-300 kronor i månaden. En genomsnittlig trafikförsäkring för moped kostar 1500-2500 kr per år medan en halvförsäkring kostar 2000-3000 kr och helförsäkring 3500-8000 kr.

Försäkringskostnader för moped kan låta höga, men tänk på att det kan bli mycket dyrare utan rätt försäkring om olyckan skulle vara framme och du skulle behöva reparera eller serva din moped hos en verkstad.

FörsäkringsnivåPris (per år)
Trafikförsäkring1500-2500 kronor
Halvförsäkring2000-3000 kronor
Helförsäkring3500-8000 kronor
Pris för olika mopedförsäkringsnivåer.
Mopedförsäkring pris

Faktorer som påverkar priset på en mopedförsäkring

Exakt hur mycket du får betala i mopedförsäkring varierar som sagt beroende på ett flertal faktorer precis som för många andra försäkringar. Här nedanför går vi igenom dessa påverkande faktorer och hur stor effekt de kan ha på det slutgiltiga priset du får betala för din försäkring.

1. Mopedens värde, märke och ålder

En av de mest avgörande faktorerna till försäkringspriset för din moped är hur mycket mopeden är värd, det vill säga hur mycket det skulle kosta med ersättning vid reparation, skador och olyckor. Dyrare mopeder kostar mer att försäkra eftersom de oftast är dyrare att åtgärda om olyckan skulle vara framme. Värdet (och till följd försäkringspriset) hör även ofta ihop med mopedens märke och ålder. Det finns lyxigare mopedmärken med dyrare mopeder som kostar mer i försäkring, med det sagt erbjuder vissa mopedtillverkare en märkesförsäkring som ofta är förmånlig och något billigare än en vanlig försäkring. Vad gäller åldern på mopeder är äldre mopeder oftast billigare att försäkra då deras värde ofta har gått ner med åren, till skillnad från sprillans nya mopeder, som ofta är dyra att försäkra.

2. Försäkringsnivå och självrisk

Vilken försäkringsnivå du väljer för din moped har en stor påverkan på priset på grund av att olika försäkringsnivåer täcker olika delar och ger olika mycket ersättning. För mopeder finns det precis som för de flesta andra fordon vanligtvis tre försäkringsnivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Ska du köra och använda din moped är det lag på att minst ha en trafikförsäkring, vilket är den billigaste typen av försäkring som också täcker minst. Kör du din moped utan en trafikförsäkring kan du bli bötfälld och behöva betala en ”trafikförsäkringsavgift” som kostar mycket mer än om du skulle betalat premien för en vanlig trafikförsäkring. Näst dyraste mopedförsäkringen är halvförsäkringen, följt av helförsäkringen.

De flesta försäkringsbolag erbjuder även olika nivåer på självrisken, det vill säga hur mycket man blir tvungen att betala själv vid ett försäkringsärende. Högre självrisk innebär vanligtvis att du betalar mindre för din försäkring i månaden, och en lägre självrisk tvärtom på grund av att du då behöver betala mindre om något skulle hända och behöva ersättas.

3. Försäkringsbolag

Det finns en hel del olika försäkringsbolag som erbjuder mopedförsäkringar. Vilket försäkringsbolag man väljer att teckna sin mopedförsäkring hos kan ha en påverkan på både priset och innehållet, då alla försäkringsbolag har olika premier och förmåner. Vissa försäkringsbolag har dessutom samarbeten med specifika mopedmärken och har på så sätt billigare försäkringar, det gäller därför att jämföra priser och innehåll i försäkringen mellan olik bolag innan man väljer.

Den billigaste mopedförsäkringen som även gav mycket bra ersättning och skydd var enligt vår undersökning ica försäkringar.

4. Typ av moped – Klass 1 (EU-moped) eller 2

Mopeder delas generellt in i två olika klasser, moped klass 1, också kallad Eu-moped samt mopedklass 2. Moped klass 1 får gå i max 45 km/h och måste ha registreringsskylt och ha trafikförsäkring. Mopedklass 2 får gå i max 25 km/h, behöver ingen registreringsskylt, men måste också vara trafikförsäkrade. Vad gäller priset på mopedförsäkringen är det oftast dyrare att försäkra en moped klass 1 än en klass 2, då klass 1 får köra snabbare och därav enligt statistik är med i fler olyckor som kostar försäkringsbolagen pengar.

5. Geografisk plats

Var man bor kan påverka priset på försäkringen. Försäkringsbolagen tar din geografiska plats i beräkning av pris, eftersom det enligt statistik är högre sannolikhet att en olycka sker i vissa områden, län och städer. Bor du i ett län med högre andel mopedolyckor blir ditt försäkringspris vanligtvis högre, och vice versa. Generellt sett är det dyrare att försäkra en moped om du bor i en större stad, då risken för olyckor och stöld är högre där än på landsbygden eller i småstäder.

Vilken försäkring ska man ha för moped?

Det finns som sagt olika försäkringsnivåer och olika försäkringsbolag för mopeder, och det kan vara svårt att veta vilken försäkring man ska välja. När man väljer försäkring till sin moped bör man utgå från vilken moped man har och hur behovet ser ut, det vill säga hur mycket och i vilka sammanhang man ska använda den. Ska du använda din moped mycket och kanske i tuff terräng eller stadsmiljö med högre risk för skador är det kanske mer prisvärt med en helförsäkring som även ger ersättning för skador på mopeden. Använder man däremot sin moped sällan är det kanske mer värt med en billigare trafikförsäkring för att spara pengar.

Vad gäller försäkringsbolag är det alltid bäst att jämföra innan man väljer, för att spara pengar och få det bästa skyddet som passar ens moped och situation.

Billigast mopedförsäkring

Den billigaste typen av mopedförsäkring är trafikförsäkringen, eftersom den täcker minst. Trafikförsäkringen är billigast oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. Det billigaste försäkringsbolaget är enligt vår undersökning ica försäkringar. Ica försäkringar har ett bra snittpris och erbjuder dessutom en så kallad årsförsäkring, vilket innebär att du inte betalar fullpris under vinterhalvåret när mopeden inte används (lika mycket).

Hur får man billigare mopedförsäkring?

Det finns flera saker man själv kan göra som kan bidra till en billigare mopedförsäkring. Har man ännu inte köpt en moped kan man välja att köpa en billigare eller äldre moped för att dessutom få en billigare försäkring. Har man redan en moped kan man påverka priset genom att jämföra olika försäkringsbolag och hitta det billigaste alternativet. Mopedförsäkringen kan även bli billigare genom att baka ihop olika försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag, det vill säga att man tecknar mopedförsäkringen hos det försäkringsbolag där man redan har exempelvis bilförsäkringen och hemförsäkringen. Vad gäller själva försäkringen kan man avväga om man vill ha en hög självrisk för att få en billigare försäkringspremie.

Försäkringskostnad på mopedbil

Många (framförallt ungdomar) väljer att köpa en mopedbil istället för moped, och många tror att försäkringspriset är ungefär desamma för moped och mopedbild. Faktum är att det kan skilja många tusenlappar på Försäkringspris för a-traktor eller mopedbil kontra moped. En moped är vanligtvis mycket billigare att försäkra, då värdet på en moped ofta är mycket mindre, vilket gör att ersättningskostnaderna vid skador och olyckor blir lägre. Med det sagt finns det dyra mopedförsäkringar som kommer upp i samma försäkringspremier som mopedbilar.

Du kanske också vill läsa: Hur mycket kostar det att försäkra en bil?, Mc-försäkring pris eller Försäkring snöskoter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Teckna den billigaste försäkringen för din moped på Ica försäkringar!

Rulla till toppen