Mc försäkring

Mc försäkring pris – kostnad och billigaste mc-försäkringen

Antalet mc-förare ökar år efter år och det finns idag drygt en halv miljon registrerade motorcyklar i Sverige. Att ha motorcykeln trafikförsäkrad är precis som för en bil, ett måste om du ska ut på vägarna, men det är i de flesta fall bra att även teckna en halv- eller helförsäkring för att få ett mer heltäckande skydd. En av de största löpande kostnaderna för mc-ägare är mc-försäkringen, och många undrar därför vad det brukar kosta att försäkra en mc, och hur man får en billig och bra mc-försäkring.

I den här artikeln ska vi därför svara på hur mycket en mc-försäkring kostar och vad som kan påverka priset. Vi har samlat in hundratals priser på mc-försäkringar från olika personer och län för att ta fram hur mycket det faktiskt kostar att försäkra din motorcykel.

Se ditt pris och få billigast mc-försäkring

Vad kostar det att försäkra en motorcykel?

När det gäller försäkringar baseras priset till stor del på hur sannolikt det är att något händer, och med mc/sporthojar är olyckor, skador och stöld vanligt förekommande vilket gör att det kan vara dyrt att försäkra en motorcykel. Det är inte ovanligt att motorcyklister betalar ungefär lika mycket för sin mc-försäkring som för sin bilförsäkring.

Mc-försäkring pris: Att försäkra en mc kostar i snitt omkring 250 kronor i månaden eller 3000 kronor per år, men priset varierar mellan drygt 150 kronor upp till ca 350 kronor i månaden. Priset för en mc-försäkring är individuellt och beror på innehåll, förare och län.

  • Trafikförsäkring för mc kostar omkring 100 kr/månad.
  • Halvförsäkring för mc kostar omkring 200 kronor i månaden.
  • Helförsäkring för mc kostar omkring 300 kronor i månaden.

En mc-försäkring kostar ungefär lika mycket som en mopedförsäkring, eller som en billig bilförsäkring.

Att ge ett exakt pris på en mc-försäkring är svårt och hur mycket du tillslut betalar för att ha din motorcykel försäkrad bestäms av många faktorer. Det är även bra att jämföra olika försäkringar hos olika försäkringsbolag då kostnaderna kan skilja sig åt. Genom att jämföra mc-försäkringar kan man hitta en billigare försäkring och spara pengar.

Se ditt pris och få billigast mc-försäkring

Mc-försäkring pris beroende på innehåll

Vid val av mc-försäkring finns det tre grundläggande former, precis som det gör med bilförsäkring. Här behöver du välja vilket typ av skydd som passar dig bäst för att undvika ekonomiska smällar. Trafikförsäkringen täcker minst och är billigast men är ett måste enligt lag. Halvförsäkring är lite dyrare och helförsäkring är dyrast då den även täcker vagnskada.

- Trafikförsäkring motorcykel

Trafikförsäkring är basskyddet som alla mc-förare behöver ha så länge motorcykeln inte är avställd och inte körs. Trafikförsäkring för mc ersätter personskador på både förare, passagerare och trafikanter samt ersättning för andras egendom. Genomsnittspriset för en trafikförsäkring är ca 100 kr/månad.

Att köra oförsäkrad är olagligt och kan ge dryga böter i form av trafikförsäkringsavgift. Trafikförsäkringsavgiften är 30 kronor per dag för motorcyklar under 125 kubik och hela 200 kronor per dag för motorcyklar över 125 kubik.

- Halvförsäkring motorcykel

En halvförsäkring täcker även stöld, skador vid stöldförsök och brand. Genom att ha en godkänd spårsändare gäller även halvförsäkringen utan självrisk om din mc blir stulen. Halvförsäkring täcker inte skador på din motorcykel som uppstår i trafik. Genomsnittspriser för en halvförsäkring är ca 200 kronor per månad.

- Helförsäkring motorcykel

Helförsäkring till mc är det kraftigaste skyddet du kan ha. Förutom att täcka allt i trafik- och halvförsäkring får du även ersättning vid trafikolycka, omkullkörning, skadegörelse eller till exempel om motorcykeln skulle råka välta. Genomsnittspriser för en helförsäkring är ca 300 kronor per månad.

Mc olycka
Krockad motorcykel. Utan en helförsäkring kan det bli dyrt.

Faktorer som påverkar priset på en mc-försäkring

Utöver vilken typ av försäkring du väljer (trafik, halv eller hel) finns det många andra saker som påverkar vad du får betala, både saker du kan göra något åt och saker du inte kan påverka.

1. Ålder och erfarenhet

Hur gammal du är påverkar hur mycket du får betala för en motorcykelförsäkring eftersom försäkringsbolag anser (och har statistik på) att yngre förare oftare råkar illa ut. Det är därför oftast dyrare för en ung förare att teckna mc-försäkring. Även din erfarenhet kan påverka priset, det vill säga hur länge du har haft mc-kort samt tidigare skador. Med det sagt sjunker oftast din försäkringspremie med åren om du är inte involveras i några skador.

2. Län - var du bor

Med motorcyklar kommer risker, framförallt för de som bor i större städer eller mer tätbefolkade områden. Här är det vanligare med stöld och skador och det blir därför ofta dyrare att försäkra en motorcykel i eller omkring en större stad. De län som har dyrast mc-försäkringar är uppsala, stockholm, västra götaland och örebro. I dessa län är genomsnittspriset på försäkringen drygt 25% dyrare än övriga Sverige. Billigaste mc-försäkringen finns i kalmar län, följt av västerbotten och västernorrlands län. De dyraste länen kan vara drygt 90% dyrare i snitt än de billigaste länen.

  • 150-210 kr/månad – Kalmar, västerbotten, västernorrland, södermanland och jämtland.
  • 210-250 kr/månad – Jönköping, gävleborg, halland, östergötland, norrbotten och dalarna.
  • 250-400 kr/månad – Värmland, kronoberg, västmanland, skåne, blekinge, örebro, stockholm, västra götaland och uppsala.

3. Typ av motorcykel

När det kommer till försäkringspris har typen av motorcykel en direkt påverkan. Sporthojar är ofta dyrare att försäkra än glidare eftersom sportmotorcyklar oftare är inblandade i olyckor och dessutom ofta är dyra att köpa och reparera. Saker som påverkar försäkringspremien är:

  • Ålder på motorcykeln
  • Märke och modell
  • Motoreffekt
  • Tjänstevikt

För äldre motorcyklar över 30 år finns det ibland veteranförsäkring, vilken ofta är ca 50% billigare än en vanlig mc-försäkring. Desto dyrare motorcykeln är desto dyrare blir ofta försäkringen.

4. Övriga faktorer

Försäkringspremien påverkas även av:

  • Vilken skyddsutrustning du använder när du kör, det vill säga om du bara kör med hjälm eller även med kroppsskydd. 
  • Om det är fler än du som ska köra motorcykeln
  • Hur och var du parkerar din motorcykel

Se ditt pris och få billigast mc-försäkring

Hur kan man få en billig mc-försäkring?

Med en genomsnittlig försäkringskostnad på 250 kr i månaden är det inte konstigt att många letar efter sätt att sänka den på, och som tur är finns det vissa grejer du själv kan göra för att få en billigare mc-försäkring.

Skydda dig och din motorcykel

När försäkringsbolaget ska sätta en rimlig premie (pris) utgår dem från hur sannolikt det är att något händer dig eller motorcykeln. Genom att använda bra motorcykelkläder och skydd kan du minska risken för en allvarlig skada, vilket i sin tur kan göra försäkringskostnaden lägre. Man får oftast skriva eller fylla i vilken typ av utrustning ska använda (utöver hjälm som det är lag på).

Något som även påverkar försäkringspriset är hur väl du skyddar din motorcykel. Du kan till exempel sänka ditt försäkringspris genom att ha motorcykeln inlåst i ett garage med larm istället för att ha den ståendes ute.

Låna inte ut din motorcykel

Om du vill undvika ekonomiska smällar bör du inte låna ut din motorcykel till någon, då försäkringen (oftast) är till för dig, med andra ord skulle du inte få ersättning om något hände med motorcykeln medan någon annan körde den. Hos vissa försäkringsbolag kan man fylla i om det är fler människor som får köra motorcykeln (till exempel familjemedlemmar), men tänk då på att försäkringspremien oftast blir högre, framförallt om det gäller yngre människor under 25 år då de innebär en högre risk för olyckor.

Jämför olika försäkringar

Det finns många olika försäkringar, både olika försäkringsbolag och olika försäkringstyper. Det gäller att jämföra både försäkringsbolag och typ av försäkring för att få det billigaste och bästa alternativet. Du bör se över vilket skydd du faktiskt behöver av en försäkring och utgå från det, till exempel kanske en halvförsäkring med stöldskydd räcker om du bor i ett utsatt område utan garage.

Olika försäkringsbolag erbjuder även olika säsongsanpassade priser, det vill säga hur mycket du måste betala under vinterhalvåret när motorcykeln står och vilar. Vissa försäkringsbolag har ingen kostnad överhuvudtaget under vinterhalvåret men då brukar istället priset under sommaren vara högre.

Använd märkesförsäkring

Märkesförsäkring innebär att du försäkrar din motorcykel direkt hos tillverkaren, till exempel bmw, yamaha och honda. Detta är inte alltid ett alternativ, men om det går blir priset i de flesta fall ca 50% billigare än en vanlig försäkring samt att du får tillgång till en mycket bra serviceverkstad om något skulle hända.

Billigast mc-försäkring

När det kommer till billig mc-försäkring är det givetvis viktigt att den även är bra, det vill säga att innehållet passar din situation. Det är lätt hänt att bara stirra sig blind på priset och leta efter den billigaste mc-försäkringen utan att jämföra innehållet.

Den billigaste mc-försäkringen finns enligt vår undersökning hos ICA försäkringar följt av bilsport&mc. ICA-försäkringar har dessutom ett mycket bra innehåll på sina billiga mc-försäkringar.

Det är alltid bra att jämföra försäkringar innan man väljer då priserna kan skilja sig åt trots att försäkringen täcker ungefär samma saker. Det kan vara bra att använda en jämförelsetjänst som Zmarta för att hitta den billigaste mc-försäkringen.

Se ditt pris och få billigast mc-försäkring

Vad täcker en mc-försäkring?

Innan du tecknar är det är mycket viktigt att läsa på vad som ingår i mc-försäkringen då detta kan variera kraftigt. Läs på en extra gång vad som ingår när du jämför och letar efter den billigaste mc-försäkringen. Som avslutning går vi på djupet igenom vad som vanligtvis ingår.

Det finns tre vanliga typer av mc-försäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Var och en av dessa erbjuder olika nivåer av skydd och täcker olika typer av risker samt kostar olika mycket. 

  1. Trafikförsäkring:
    Trafikförsäkring är den grundläggande försäkringen som krävs enligt lag för att få köra en motorcykel på allmän väg. Den täcker personskador och egendomsskador som du orsakar på andra trafikanter, fotgängare eller deras egendom i händelse av en olycka där du är ansvarig. Trafikförsäkringen täcker alltså inte skador på din egen motorcykel eller dina egna personliga skador.
  2. Halvförsäkring: Halvförsäkring är ett mellanalternativ som erbjuder ett bredare skydd än trafikförsäkringen. Den omfattar vanligtvis trafikförsäkringen och inkluderar även delvis skydd för din egen motorcykel. Det innebär att om din motorcykel blir stulen eller skadas i en olycka som du orsakar, kan du få ersättning för reparation eller återanskaffning av fordonet. Exakt vilka skador som täcks kan variera mellan olika försäkringsbolag och planer, så det är viktigt att läsa igenom policyns villkor noggrant.
  3. Helförsäkring: Helförsäkring är den mest omfattande typen av mc-försäkring och ger det högsta skyddet för både dig och din motorcykel. Utöver att inkludera trafikförsäkring och skydd mot skador på din egen motorcykel i händelse av en olycka eller stöld, täcker helförsäkring vanligtvis även andra risker som brand, skadegörelse, och i vissa fall även skador vid kollision med vilt. Det ger också ersättning för personliga skador på föraren och passagerare vid olyckor.

Det är viktigt att komma ihåg att försäkringsvillkoren kan variera beroende på försäkringsbolag. Vissa försäkringsbolag kan erbjuda ytterligare tilläggsförsäkringar för att skräddarsy ditt skydd ytterligare, till exempel maskinskada för att täcka mekaniska fel eller förlängt rättsskydd för att hjälpa dig vid tvister. Innan du köper en motorcykelförsäkring är det alltid klokt att jämföra olika alternativ, få flera offerter och noggrant läsa igenom villkoren för att säkerställa att du väljer en försäkring som passar dina behov och budget.

Knappa in regnr och se pris på Zmarta!

Rulla till toppen