Glömt körkort bil

Glömt körkortet hemma – Får man köra bil utan att ha körkort med sig?

De allra flesta som kör bil har någon gång kört bil utan att ha körkortet med sig. Det sker såklart att folk glömmer sitt körkort hemma eller helt enkelt har tappat bort körkortet och behöver köra ändå i väntan på ett nytt. Vid sådana tillfällen är det inte konstigt att man undrar vad som händer om man blir stannad av polisen.

Vissa av er som sökt på ”får man köra bil utan körkort med sig?” har eventuellt syftat på vad som händer om man kör utan att ha körkort överhuvudtaget. I den här artikeln ska vi därför gå igenom om man får köra utan att ha körkortet med sig, samt vad som händer om man kör utan att ha något giltigt körkort, och vilka straff man kan få för detta.

Får man köra bil utan att ha körkort med sig?

Kan man bli straffad om man inte har körkort med sig? – kort svar, ja det kan man. Men om man får köra bil utan körkort med sig eller inte är inte helt svartvitt, då det finns vissa undantag när man inte får böter.

Man får enligt lag inte köra bil utan att ha körkort med sig. Att köra utan körkort med sig är straffbart med böter på 500 kronor. Trots att man inte får köra utan körkort med sig kan man ofta undvika böter genom att ha med sig annan giltig id-handling.

Enligt lag får man alltså inte köra utan att ha körkortet med sig, men man kan undvika böter genom att kunna visa sin identitet på annat vis, exempelvis genom att ha med sig annan giltig id-handling som svenskt pass. Det går även oftast att undvika böter genom att en medpassagerare kan identifiera dig som förare. Polisen är dessutom oftast förstående ifall du har en rimlig förklaring till varför du inte har med dig ditt körkort – exempelvis att du har tappat ditt körkort och väntar på ett nytt.

I många länder har man körkort/förarbevis i digital form, men inte i Sverige. Detta ställer alltså ytterligare krav på dig som förare att du har med dig ditt fysiska körkort för att undvika att få böter om du blir stannad. Att inte ha körkort med sig resulterar i extrajobb för polisen vid kontroll vilket då leder till en böter på 500 kronor, i form av en varning eller påminnelse att du ska ha med dig ditt körkort nästa gång. När polisen stannar dig och du inte har med dig ditt körkort tar polisen helt enkelt kontakt med transportstyrelsen och kollar ifall du har körkort, vilket tar någon minut.

Att köra moped eller mc utan körkort med sig kan få samma konsekvens som att köra bil utan körkort med sig, det vill säga ringa böter, men även här kan du oftast undvika detta genom att på plats kunna påvisa annan giltig id-handling.

Svenskt körkort

Köra bil utan giltigt körkort

Att köra bil utan att ha något giltigt körkort är ett allvarligt brott och kan i värsta fall vara straffbart med fängelse.

Att köra utan att ha körkort räknas som olovlig körning och är straffbart med böter, allt från några tusen kronor upp till 50 000 kronor beroende på situation. Har man inget körkort och dessutom kört vårdslöst kan man få fängelse i upp till 6 månader.

Kör du utan körkort och blir straffad med böter finns dessutom uppgifterna kvar i belastningsregistret i fem år efter du fått boten, och om du blir dömd till fängelse finns uppgifterna kvar i hela tio år efter frigivning. Om du hamnar i belastningsregistret kan du få svårt att skaffa körkort, jobb eller boende.

Att köra bil utan körkort medför även att din bilförsäkring inte gäller om något skulle hända, och du skulle vara tvungen att betala allt själv, vilket kan bli mycket dyrt om du exempelvis skulle bli dömd till att betala skadestånd.

Med andra ord är det ingen bra idé alls att köra bil utan körkort, och förutom de tunga straff du kan få som påföljd är du dessutom en stor risk för övriga trafikanter om du inte har genomgått körkortsutbildning.

Läs även: Får man köra om på höger sida? eller Hur mycket kostar det att försäkra en bil?

2 reaktioner på ”Glömt körkortet hemma – Får man köra bil utan att ha körkort med sig?”

  1. Vad gäller om man kör fast körkortet har gått ut? Jag innehar alltså behörighet att framföra fordonet men har glömt att förnya körkortet.

    1. Hej! Om ditt körkort passerat giltighetsdatumet är körkortet inte längre giltigt och du måste förnya det innan du får åka ut och köra igen. Att köra bil utan giltigt körkort räknas som olovlig körning vilket kan ge böter eller fängelse upp till sex månader beroende på situation. Förutsatt att du har ett giltigt pass alternativt att du gör eller har gjort en förlustanmälan till Transportstyrelsen kan du dock köra bil i väntan på ditt nya körkort utan att riskera böter.

      / Marcus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen