Snöskoter försäkring

Snöskoter försäkring – Vad kostar det att försäkra en skoter?

I Sverige finns det ca 275 000 snöskotrar och varje år säljs det omkring 11 000 nya, främst i norra Sverige såklart. Fordonstypen är alltså mycket populär och har en ljus framtid.

Med så många skotrar är det vanligt med frågor som: Måste man ha en försäkring för snöskoter? Hur mycket kostar det och vad ingår? Dessa frågor och mycket mer ska vi besvara i den här artikeln!

Ica försäkringar

Läs mer om och se ditt pris på ica försäkringar!

Billigaste försäkringen för snöskoter

Måste man ha försäkring på snöskoter?

Vissa försäkringar måste man ha enligt lag medan andra bara är för din egen ekonomiska skull. Exempelvis måste man inte ha en kattförsäkring medan bilförsäkring är ett krav, men hur är det med snöskotern?

Enligt lag behöver man precis som för en vanlig personbil ha minst trafikförsäkring på en snöskoter. Dessutom måste du ha försäkring på din skoter om du ska kunna få ut ekonomisk ersättning vid skador eller reparationer.

Man måste alltså ha en grundläggande trafikförsäkring om snöskotern ska användas, men för att få full ersättning måste man dessutom oftast ha en halv- eller helförsäkring. Har man inte trafikförsäkring och kör med skotern ändå kan man få betala en trafikförsäkringsavgift som är mycket dyrare än vad en vanlig trafikförsäkring kostar.

Vi rekommenderar starkt att du försäkrar din snöskoter med åtminstone halvförsäkring för att få ersättning om något skulle hända, då en trafikförsäkring inte täcker vagnskador, brand eller stöld.

Vad kostar det att försäkra en snöskoter?

Hur mycket det kostar att försäkra en snöskoter kan variera beroende på en mängd faktorer som fordonets värde och skick, försäkringsbolag och försäkringstyp. Nedanför har vi tagit fram en genomsnittlig kostnad.

Att försäkra en snöskoter kostar i snitt 2200 kronor per år eller 183 kronor i månaden, men varierar ofta mellan 1000-3000 kronor beroende på skoterns värde, försäkringsbolag och typ av försäkring. Att försäkra en snöskoter är förhållandevis dyrt jämfört med liknande fordon.

Det mest prisavgörande för en snöskoterförsäkring är vilken typ av försäkring du väljer. De genomsnittliga priserna för trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring ser ut som följande:

  • Trafikförsäkring för en snöskoter kostar vanligvis 1000 kronor per år eller ca 83 kronor per månad.
  • Halvförsäkring för snöskoter kostar vanligtvis 1500 kronor per år eller 125 kronor per månad.
  • Helförsäkring för snöskoter kostar vanligtvis 2500-3000 kronor per år eller 208-250 kronor per månad.

Värt att nämna är att månadskostnaden oftast varierar då de flesta skoterförsäkringar är så kallade säsongsanpassade, vilket innebär att du betalar en lägre premie under sommarhalvåret då skotern inte används. Det kan exempelvis innebär att du betalar 250 kronor i månaden under vintern men endast 50 kronor under sommaren.

Snöskoter försäkring pris

Snöskotrar kan vara relativt dyra att försäkra i förhållande till fordonets värde och priset för en skoterförsäkring kan ofta likställas med priset på en mopedförsäkring med en moped av samma värde. Snöskotrar är dock generellt sett dyrare att försäkra än bilar av samma värde, vilket beror på att snöskotrar ofta skulle vara dyrare att reparera vid eventuella skador. Dessutom är risken för skador som kräver reparation relativt stor för snöskotrar på grund av att de ofta körs i terräng.

Bäst och billigast försäkring för snöskoter

Ica försäkringar

Läs mer om och se ditt pris på ica försäkringar!

Billigaste försäkringen för snöskoter

Vad täcker en snöskoterförsäkring?

En snöskoterförsäkring täcker olika mycket beroende på vilken försäkringstyp du väljer. Eftersom trafik-, halv- och helförsäkring täcker olika mycket får du dessutom betala olika mycket. Helförsäkringen är vanligast och ger mest skydd och kostar därav också mest. Här nedanför kan du se vad som brukar ingå i de olika försäkringarna för snöskoter, notera att det exakta innehållet kan variera mellan olika försäkringsbolag.

  • Trafikförsäkring krävs enligt lag och täcker personskador och skador på andras egendom, exempelvis ett annat fordon. Det ingår ofta trafikolycksfall – det vill säga ersättning upp till en viss summa, vanligtvis omkring en halv miljon kronor om du skulle skada dig och få bestående men. Du får ingen ersättning för skador på din egna snöskoter med en trafikförsäkring.
  • Halvförsäkring för snöskoter täcker samma sak som en trafikförsäkring samt skydd vid stöld, skador vid stöld och brand. Har du inmonterad spårsändare får du ofta ersättning utan att behöva betala självrisken vid stöld.
  • Helförsäkring ger ett fullt skydd som kan ge ersättning för vagnskador, det vill säga skador på snöskotern när du har åkt eller när den har transporterats.

De flesta väljer en helförsäkring för sin snöskoter eftersom den även ger ersättning för vagnskador. En helförsäkring är ofta värt det om du har en dyrare skoter som skulle kosta mycket att reparera vid skador. För äldre skotrar som inte är värda så mycket nöjer sig många med att betala för endast en trafikförsäkring.

Vanliga frågor om snöskoter

Hur mycket kostar det att äga en skoter?

En skoter är relativt billig i drift, det är vanligt att det kostar omkring 5000 kronor per år, inklusive bränsle, försäkring, skatt och underhåll. Exakt hur mycket det kostar att äga en skoter varierar givetvis kraftigt, främst beroende på hur mycket du kör och vilken försäkring du har.

Får man köra snöskoter med bilkörkort?

Du som har tagit bilkörkort (b-körkort) eller traktorkort får köra snöskoter om du har tagit körkorten innan den 1 januari år 2000, då nya lagar inrättades. Har du tagit kökort efter 1 januari 2000 behöver du ett förarbevis för snöskoter för att köra snöskoter.

Måste en snöskoter vara registrerad?

En snöskoter måste vara registrerad och ha en trafikförsäkring om du ska använda eller transportera skotern.

Vad händer om man kör snöskoter utan skoterkort?

Om du kör snöskoter utan giltigt förarbevis kan du bli bestraffad med böter eller indraget körkort beroende på situation.

Lär dig mer om vilka regler som gäller när man kör snöskoter och få användbara tips i den här videon.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knappa in regnr och se pris på Zmarta!

Rulla till toppen