Bilförsäkring pris

Bilförsäkring pris – Hur mycket kostar det att försäkra en bil?

En bil medför inte bara glädje, frihet och enkelhet. En bil är även ett stort ekonomiskt påtagande och som bilägare är det många kostnader att tänka på, inte minst bilförsäkringen. Som ny bilägare är det ofta lätt att glömma bilförsäkringen när man räknar på utgifter som bilen medför, men faktum är att en bilförsäkring många gånger tillsammans med drivmedel är den dyraste löpande kostnaden och bör därför tas i beaktning redan från start.

Att läsa på om och jämföra försäkringspriser ger en större inblick i hur mycket det faktiskt kan kosta att äga en bil över en längre tid, och framförallt göra att du som bilägare kan hitta en bra, billig försäkring som är rätt för dig. Genom att läsa på och jämföra om försäkringspremier är det större sannolikhet att hitta rätt försäkring för dig och din bil och undvika att det blir onödigt dyrt.

Många betalar alldeles för mycket i försäkring och vissa har helt enkelt en försäkring som inte täcker det den bör. I den här artikeln ska vi därför gå igenom hur mycket en normal bilförsäkring kostar, vilka bilmärken som är dyrast respektive billigast att försäkra, vilken typ av försäkring som är billigast samt vilka faktorer som kan påverka priset.

Förhoppningsvis får du en förståelse för hur premier räknas ut och på så sätt hur du kan sänka din egna kostnad på bilförsäkringen!

Hur mycket kostar en normal bilförsäkring?

I denna artikeln ska vi gå igenom hur mycket en bilförsäkring kostar med avseende på en mängd faktorer och hur mycket dessa faktorer kan påverka priset samt vilka kostnader som kan uppstå med och utan försäkring. Nedan har vi tagit fram hur mycket det kostar att försäkra en bil:

Att försäkra en bil kostar i genomsnitt omkring 4200 kronor per år eller 350 kronor i månaden. Det mest prisavgörande för en bilförsäkring är vilken typ av försäkring du väljer. De genomsnittliga priserna för helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring ser ut som följande:

En normal helförsäkring kostar i snitt 5700 kronor per år eller 475 kronor per månad. Halvförsäkring är billigare och kostar i snitt 3500 per år medan trafikförsäkring endast kostar 2900 per år. Priset på en bilförsäkring varierar även beroende på förare, geografisk plats, försäkringsbolag och bilmärke.

Försäkringskostnader med och utan försäkring

Det kostar alltså ca 240 – 475 kronor i månaden för en bilförsäkring, beroende på täckningsgrad. Kostnaden kan tyckas vara hög, och många väljer därför att teckna den billigaste försäkringen de kan hitta, det vill säga endast trafikförsäkring som man måste ha enligt lag – men ångrar sig sedan när olyckan är framme. Skador i trafik är otroligt vanligt, och utan en försäkring som ger ersättning kan det bli dyrt att laga på egen bekostnad.

De absolut vanligaste skadorna på bilar som kan täckas av försäkring är stenskott, bucklor/plåtskador och repor. Notera att de flesta vagnskador endast täcks av en helförsäkring, vilket är den dyraste typen.

Att laga ett stenskott utan försäkring kostar vanligtvis 1100 – 1500 kronor, medan en reparation med försäkring endast brukar kosta 0 – 200 kronor. Kostnaden för att laga ett stenskott ingår dessutom och är gratis i många halv- och helförsäkringar.

Att laga en buckla/plåtskada eller repa kan kosta många tusenlappar utan försäkring beroende på hur stor skadan är och vilken typ av bil det gäller. Med en försäkring kan du ofta komma undan billigare beroende på vad du har för självrisk.

Se ungefärliga kostnader med och utan försäkring här nedanför:

SkadaPris med försäkringPris utan försäkring
Stenskott0-200 kr1100-1500 kr
Liten buckla1000-1300 kr2000-5000 kr
Stor buckla (plåtskada)1300-1500 kr4000-7000 kr
Ytlig repa (lackering)500-1000 kr1000-1500 kr
Stor repa (plåtskada)2000-4000 kr3000-5000 kr
Kostnader för olika skador med och utan bilförsäkring baserat på verkliga offerter.

Nu när du vet vad en bil ungefär kostar att försäkra och vilka kostnader du kan åka på utan rätt försäkring ska vi gå igenom vad som kan påverka försäkringspriset här nedanför!

Detta påverkar hur mycket du får betala för din bilförsäkring

  1. Bilmärke och värde: Bilens märke, modell och värde är klart avgörande faktorer för hur mycket en bilförsäkring kan kosta. Desto dyrare bilen är desto dyrare blir tillhörande bilförsäkring, vilket är fullt rimligt då en dyrare bil ofta är dyrare att reparera vid skador. Vid en sammanställning gjord av Zmarta visade det sig att prisskillnaderna mellan olika bilmärken är större än vad många kan tro. BMW, Mercedes och Audi som toppade listan var i snitt drygt 200% dyrare att försäkra än de billigaste bilmärkena Suzuki, Saab och Skoda. Prisskillnaderna beror till stor del på att bilmärken som BMW, Mercedes och Audi är mer exklusiva bilar och generellt sett har mycket dyrare inköpspris och marknadsvärde. Många undrar även över försäkringspriser för elbilar som Tesla. På grund av att elbilar ofta är dyra att köpa har de ofta dyra försäkringar, men inte alltid. Tesla har vanligtvis försäkringspriser på omkring 600 kronor per månad, medan andra elbilsmärken som Polestar förvånar med relativt låga försäkringskostnader omkring 400 kronor i månaden.
  2. Förarens ålder och historik: De som har försökt jämföra priser och få ett prisförslag av något försäkringsbolag vet att man behöver uppge sitt personnummer. Detta beror på att försäkringsbolagen dels vill kolla upp din körhistorik och om du har några tidigare försäkringsärenden, men också hur gammal du är. Försäkringsbolaget justerar sedan sitt priserbjudande baserat på uppgifterna du lämnar och ger generellt sett ett högre pris till yngre förare (och de som tidigare varit med i olyckor/skador). Det kan ofta bli 50-100% dyrare att försäkra som 18-25 åring än någon som är äldre och anledningen är att yngre förare tenderar att vara mer riskbenägna och är enligt statistik oftare med i olyckor, vilket kan orsaka högre kostnader för försäkringsbolaget. På grund av de påtagliga skillnaderna i pris är det många yngre som låter sina föräldrar teckna försäkringen åt dem, men detta är är något man inte bör göra då försäkringen endast gäller för personen som ska använda bilen mest.
  3. Stad/område: Var du bor i Sverige har ofta en påverkan på försäkringspriset. Undersökningar visar att det kan skilja uppemot 100% i pris beroende på var du bor. Om du bor i en större stad och tätbefolkat område som Stockholm kan du räkna med en dyrare bilförsäkringen än om du skulle bott på landet eller en mindre stad.

Se bilder och tabeller nedanför för mer information om prisskillander:

Bilförsäkring pris
BilmärkePris helförsäkring
Suzuki 3 751 kr 
Saab 3 850 kr 
Skoda 4 152 kr 
Renault 4 208 kr 
Hyundai 4 343 kr 
Opel 4 532 kr 
Citroen 4 542 kr 
Honda 4 590 kr 
Peugeot 4 733 kr 
KIA 4 760 kr 
MINI 4 907 kr 
Subaru 4 925 kr 
Ford 4 930 kr 
Seat 4 960 kr 
Toyota 5 114 kr 
Mazda 5 129 kr 
Volvo 5 142 kr 
Nissan 5 285 kr 
Mitsubishi 5 288 kr 
Fiat 5 342 kr 
Volkswagen 5 494 kr 
Chevrolet 5 530 kr 
Audi 7 458 kr 
Mercedes 7 572 kr 
Tesla8000 kr
BMW 8 187 kr
Genomsnittliga försäkringspriser på helförsäkring för olika bilmärken 2022.

Som tabellen visar skiljer det sig mycket i försäkringspremie mellan olika bilmärken. Inte helt oväntat är BMW, Tesla, Mercedes och Audi de klart dyraste bilmärkena att försäkra, medan Suzuki, Saab, Skoda och Renault är de billigaste.

Bilförsäkring kostnad för län

Som tabellen visar i bilden skiljer det sig relativt mycket i pris beroende på i vilket län du bor. I toppen är storstäder och tätbefolkade områden, med Stockholm som utmärker sig som absolut dyrast. Lägst priser på bilförsäkringen får man i Västerbotten, Gotland och Kalmar. Skillnaderna beror på att det är vanligare med bilolyckor i mer tätbefolkade områden och städer.

Billigast bilförsäkring 2023

Faktorer som vilken bil man har, hur gammal man är eller var man bor påverkar som sagt priset men är svårt att göra något åt själv. Så när man letar efter den billigaste bilförsäkringen är det lättaste sättet att själv påverka att jämföra olika försäkringsbolag och deras priser. Så frågan är – Var kan man hitta den billigaste försäkringen?

Den billigaste bilförsäkringen är individuell och varierar utöver försäkringsbolag även beroende på typ av försäkring. Vi har jämfört nio olika försäkringsbolag och deras priser för helförsäkirng, halvförsäkring och trafikförsäkring för en Volkswagen golf och en Volvo V60, som är två av Sveriges vanligaste personbilar och kommit fram till följande:

Folksam har den billigaste helförsäkringen medan Evoli har den billigaste halvförsäkringen och OKQ8 har den billigaste trafikförsäkringen. Se tabell nedan för de billigaste försäkringarna:

Billigast helförsäkringBilligast halvförsäkringBilligast trafikförsäkring
1. Folksam1. Evoli1. OKQ8
2. Evoli2. Hedvig2. Hedvig
3. Hedvig3. Folksam3. Folksam
4. OKQ84. OKQ84. Gjensidige
5. Ica försäkringar5. Ica försäkringar5. Ica försäkringar
6. Gjensidige6. Gjensidige6. IF
7. Trygg-hansa7. IF7. Trygg-hansa
8. IF8. Trygg-hansa8. Dina
9. Dina9. Dina9. (Evoli – har ej trafik)
Billigaste bilförsäkringen – Jämförelse av olika nio försäkringsbolag och tre försäkringstyper. Jämförelsen är gjord på två bilmodeller och för en förare i åldern 40 år bosatt i Göteborg. Priserna är individuella men kan ändå ge en överblick på försäkringspriser hos olika bolag.

Pratar man typ av försäkring är det givetvis trafikförsäkringen som är den billigaste, men den täcker också minst. Helförsäkringen är den dyraste men också den vanligaste försäkringstypen på grund av att den även täcker vagnskada. För att få en bra bilförsäkring som blir billig i slutändan gäller det att fundera ut sitt behov och eventuella risker och besvara frågor som: Hur dyrt skulle det vara med och utan försäkring om bilen gick sönder? Är det värt att betala flera gånger så mycket för en helförsäkring eller räcker det med en trafikförsäkring?

Hur mycket kostar det att äga en bil?

De som någon gång köpt en bil vet att det inte alltid är en bra ekonomisk investering utan snarare tvärtom, och utöver priset på försäkringen tillkommer massa löpande kostnader som drivmedel, garage/p-plats, skatt, besiktning och underhåll.

Att äga en bil kostar vanligtvis 3000-5000 kronor per månad, eller 36 000-60 000 kronor per år. Priset varierar främst beroende på körbehov, försäkring och skatt samt parkering. De flesta bilar genomgår dessutom en värdeminskning på omkring 10% per år.

Prisexempel: Du köper en två år gammal bil för 200 000 kronor och säljer den efter fem års användning. Fem år av underhåll, drivmedel, försäkring och övriga kostnader landar på 240 000 kronor (räknat på 4000 kr per månad) och bilen har minskat i värde till 100 000 kronor. Efter fem har bilen alltså kostat dig totalt 340 000 kronor, vilket är 68 000 kronor per år. Trots att det ofta är värt det och i vissa fall nödvändigt är en bil med andra ord ofta en dyr affär.

Vanliga frågor gällande pris på bilförsäkring

Hur beräknas premien på en bilförsäkring?

Premien, eller kostnaden för försäkringen räknas ut av försäkringsbolaget genom en mängd faktorer som förarens ålder och historik, geografisk plats och bilens värde. En dyrare bil är vanligtvis dyrare att försäkra och yngre förare får betala mer för att de anses vara mer riskbenägna. I slutändan är det helt enkelt risken för skador och reparationer (och tillhörande kostnader) som avgör priset på en bilförsäkring.

Vilken är den dyraste och billigaste bilen att försäkra?

Den dyraste bilen att försäkra är enligt Zmartas undersökning BMW, följt av Mercedes och Audi. Det är alltså tre tyska kvalitetsbilar som toppar listorna vilket till stor del beror på att dessa bilar ofta är dyrare vid inköp och därav dyrare att reparera. De billigaste bilarna att försäkra är Suzuki, Saab och Skoda. Den genomsnittliga prisskillnaden mellan det dyraste och billigaste bilmärket att försäkra är hela 217%.

Vid vilken ålder blir det billigare att försäkra bilen?

Försäkringsbolagen tar ut en högre premie för yngre förare, och sänker den sedan med åldern. Det blir vanligtvis billigare att försäkra en bil efter 25 års ålder, eftersom äldre förare anses vara mindre riskbenägna och är enligt statistik mer sällan med i olyckor. 25 år är en gräns som många försäkringsbolag håller sig vid, och om du tecknar tidigare än så brukar försäkringspriset sänkas när du blir äldre.

Var har vi tagit våra siffror ifrån i denna artikeln?

I denna artikeln har vi tagit fram siffror på försäkringspriser genom att jämföra prisundersökningar gjorda av Zmarta och Compricer med egna prisundersökningar som vi på försäkringspriser har gjort. Vi har sammanställt egna undersökningar genom att fråga hundratals bilägare vad de betalar i bilförsäkring med hänsyn till bilmodell och typ av försäkring.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knappa in regnr och se pris på Zmarta!

Rulla till toppen