Bilförsäkring krock

Måste man ha bilförsäkring? – Att köra bil utan försäkring

Bilförsäkringar är till för att ge ekonomiskt skydd för både förare och tredje part i händelse av en olycka eller skada. Lagen fastställer tydligt att det är obligatoriskt att ha en trafikförsäkring om du äger eller kör en bil på allmänna vägar. I den här texten kommer vi att gå djupare in på frågan om det är nödvändigt att ha en försäkring för din bil och vilka konsekvenserna kan bli om du kör utan försäkring.

Måste man ha bilförsäkring?

Man måste och behöver ha bilen försäkrad om den ska användas. Enligt trafikskadelagen (1975:1410) är det obligatoriskt att ha en trafikförsäkring om du äger eller kör en bil på allmänna vägar i Sverige och straffet om du kör utan trafikförsäkring blir böter på ca 100 kr/dag.

Den obligatoriska försäkringen kallas som sagt trafikförsäkring och den täcker skador som kan orsakas av ditt fordon på tredje part, inklusive personskador och skador på egendom. Syftet med den nödvändiga trafikförsäkringen är att garantera ersättning för de drabbade i händelse av en olycka och skydda alla trafikanter.

Vad kostar det att inte ha bilen försäkrad?

Om du väljer att köra en bil utan en giltig trafikförsäkring i Sverige kan konsekvenserna bli dyra. För det första är det en lagöverträdelse, vilket kan leda till straffrättsliga påföljder. Böter i form av trafikförsäkringsavgift är straffet du får om du kör bilen oförsäkrad.

Det kostar ca 100 kronor per dag i trafikförsäkringsavgift att köra bilen oförsäkrad. Detta är en dyr böter då en vanlig trafikförsäkring endast kostar ca 8 kronor per dag (genomsnittligt pris för en trafikförsäkring är ca 240 kronor i månaden, vilket blir 8 kronor per dag).

Läs mer om: Hur mycket kostar det att försäkra en bil?

Trafikförsäkringsavgiften är till för att det inte ska löna sig att köra bilen oförsäkrad.

Det kan dessutom bli mycket dyrare än endast trafikförsäkringsavgiften om du kör bilen utan försäkring. Om du kör oförsäkrat och orsakar en olycka, kan du bli ansvarig för att ersätta eventuella skador på personer eller egendom som uppkommer, vilket kan bli mycket dyrt. Krockar du exempelvis in i en annan bil eller kör på någon kan du bli krävd på skadestånd för tiotusentals, ibland hundratusentals kronor.

Kör du bilen oförsäkrad riskerar du däremot inte att hamna i fängelse eller bli av med körkortet.

Bilförsäkringärende

Sammanfattning och vanliga frågor

Vem ansvarar för att bilen är försäkrad?

Det är du själv (föraren och ägaren) till bilen som ansvarar för att den är försäkrad. Det är ägaren till bilen som blir skyldig att betala böter om bilen skulle vara oförsäkrad.

Måste bilen vara försäkrad vid besiktning?

Ska du besiktiga din bil kan fordonet vara avställt men du behöver ändå ha en trafikförsäkring om du ska köra bilen till besiktningen.

Kan polisen se om bilen är oförsäkrad?

Polisen kan kontrollera om en bil är oförsäkrad och du får då automatiskt betala trafikförsäkringsavgiften.

För att sammanfatta är det enligt lag obligatoriskt att minst ha en trafikförsäkring i Sverige om du äger eller kör en bil på allmänna vägar. Att köra utan försäkring är en allvarlig överträdelse och kan leda till dryga böter. Du kan dessutom bli ansvarig för att ersätta skador som orsakats vid en olycka. För att undvika dessa konsekvenser är det viktigt att se till att du har en giltig trafikförsäkring för ditt fordon när du är ute på vägarna. Det ger inte bara ett lagligt skydd utan också en ekonomisk trygghet om olyckan skulle vara framme!

Källa: Riksdagen (trafikskadelagen).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knappa in regnr och se pris på Zmarta!

Rulla till toppen