Kattförsäkring

Kattförsäkring – Måste man ha katten försäkrad?

I Sverige finns det över 1,4 miljoner registrerade katter, vilket gör katten till det i särklass populäraste husdjuret. Katten har i takt med det stora intresset även fått högre status som husdjur, vilket gör att många väljer att teckna en kattförsäkring. Idag är drygt hälften av alla katter i Sverige försäkrade och antalet kattförsäkringar ökar ständigt.

I den här artikeln ska vi gå igenom vilka lagar och regler som gäller kring kattförsäkring, om den är obligatorisk och vilka fördelar och nackdelar som finns för dig som kattägare.

Måste man ha kattförsäkring?

Det finns försäkringar man måste ha, som trafikförsäkring för en bil, men vad gäller för kattförsäkringar?

Enligt lag måste och behöver man inte ha kattförsäkring oavsett om det gäller en utekatt eller innekatt. Att försäkra katten är dock ett måste om du ska kunna få ersättning för veterinärbesök eller andra kostnader som kan uppstå.

Man måste alltså inte ha katten försäkrad men genom rätt försäkring kan du undvika stora kostnader om kissen råkar illa ut och behöver veterinärvård.

Vi rekommenderar starkt att du försäkrar din katt. Du kan få en bra och billig försäkring hos Lassie som du kan läsa mer om här nedanför!

Vad kostar ett veterinärbesök utan kattförsäkring?

Att inte ha sin katt försäkrad kan bli dyrt. Ett vanligt veterinärbesök (endast undersökning) kostar vanligtvis mellan 500 och 1500 kronor, beroende på var i landet du bor och vad som ingår i undersökningen. En sådan kostnad är kanske okej att betala ur egen fick utan försäkring, men värre blir det om katten är sjuk och exempelvis behöver opereras.

Drabbas din katt av exempelvis urinsten och behöver opereras kan det kosta 25 000 – 30 000 kronor utan en försäkring. Har du en bra kattförsäkring kanske du däremot endast behöver betala några tusenlappar i självrisker.

Vanliga frågor

Måste man försäkra innekatt?

De allra flesta kattförsäkringar är för innekatter, men trots att majoriteten väljer att försäkra katten är detta inget måste. Enligt lag är det inte obligatoriskt att försäkra sin innekatt. Det är dock ett måste om du vill kunna undvika dyra kostnader för exempelvis veterinärvård.

Måste man ha försäkring på djur?

Det finns försäkringar för många olika husdjur, som häst, kanin, hund och katt såklart. Ingen djurförsäkring är dock ett måste, utan är endast till för dig som husdjursägare om något skulle hända.

När ska man försäkra sin katt?

Man kan försäkra sin katt från att den är 6 veckor gammal, och de flesta kattägare väljer att försäkra sin katt relativt tidigt. Livförsäkring för katt får man inte teckna efter att katten har fyllt 7 år, eftersom risken för att katten går bort då blir större.

För att undvika dyra kostnader bör man försäkra sin katt så snart som möjligt, då risken för att något händer alltid finns där.

Du kanske också är intresserad av: Vad kostar en hundförsäkring?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen