Obligatorisk hemförsäkring

Måste man ha hemförsäkring? – Obligationer för hyresrätt och bostadsrätt enligt lag

Trots att de allra flesta har en hemförsäkring är det fortfarande ca 4% av Sveriges invånare som saknar hemförsäkring, vilket motsvarar drygt 400 000 personer.

I den här artikeln ska vi gå igenom vad lagen säger om hemförsäkring, om det är ett måste och i vilka situationer det behövs.

Läs också: Hur mycket kostar en hemförsäkring?

Måste man ha hemförsäkring?

Det finns vissa fall då man faktiskt måste ha en hemförsäkring beroende vilken situation man befinner sig i och om man bor i lägenhet, villa, bostadsrätt, hyresrätt, på äldreboende eller utomlands (exempelvis Spanien). Lagen är dock tydlig kring vad som gäller när det kommer till hemförsäkring.

Det finns ingen lag som säger att man måste eller behöver ha en hemförsäkring, oavsett om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Att ha en hemförsäkring är dock ett måste om du ska kunna få ekonomisk ersättning om något skulle hända. Trots att de inte är obligatoriskt är det dock vissa hyresvärdar som har som krav på hyresgästen att de måste ha en hemförsäkring när kontraktet skrivs på.

I regel måste du alltså inte ha en hemförsäkring, iallafall aldrig enligt lag, utan det är endast i vissa situationer som hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar kan kräva en hemförsäkring innan avtal skrivs på. Anledningen till varför vissa hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar kräver en hemförsäkring av dig är av ren säkerhet. En hemförsäkring skulle ersätta dig ekonomiskt om något skulle hända och du slipper ruineras och eventuellt bli vräkt eller förlora kontraktet på grund av det.

Att ha en hemförsäkring är ett måste för dig som vill ha möjlighet att få ersättning om något skulle hända, oavsett hur du bor. För att få ekonomisk ersättning måste man ha en hemförsäkring när man:

  • Bor i en bostadsrätt.
  • Bor i en hyresrätt (första och andra hand).
  • Är inneboende.
  • Bor i studentlägenhet.
  • Reser utomlands.

Notera att listan ovan visar när man måste ha en hemförsäkring för att få ersättning. Det är alltså inte ett lagkrav att ha en hemförsäkring vid någon av situationerna utan endast för din egen ekonomis skull. Det är även bra att ha en hemförsäkring i största allmänhet oavsett var eller hur du bor, då hemförsäkringen också ofta täcker olycksfall eller brott som sker utanför hemmet.

Hemförsäkring hyresrätt

Måste alla i hushållet ha hemförsäkring?

Hur är det egentligen när man bor flera i ett hushåll? Måste alla i hemmet ha varsin hemförsäkring eller räcker det med om en har det? – ja det är en vanlig fråga, och här kommer svaret:

En hemförsäkring tecknas personligen, vilket innebär att alla som bor i ett hushåll behöver en hemförsäkring var för sig. Ett vanligt alternativ när man tecknar hemförsäkring är dock att kunna teckna för hela familjen eller för sambon samtidigt. Om du exempelvis skulle få barn eller en inneboende behöver du meddela ditt försäkringsbolag och utöka hemförsäkringen.

Om endast du har tecknat en hemförsäkring för dig själv och exempelvis din sambos glasögon skulle gå sönder ger försäkringen ingen ersättning eftersom det inte var din ägodel (gäller hemförsäkring med drulle).

Måste man ha både villaförsäkring och hemförsäkring?

Det är skillnad på att försäkra en lägenhet eller en villa. Lägenhet räcker det med en vanlig hemförsäkring, men vad gäller för en villa?

Man måste ha både villaförsäkring och hemförsäkring om man bor i en villa eftersom de täcker olika saker. Många försäkringsbolag erbjuder en kombinerad lösning, så kallad villahemförsäkring, vilken är något dyrare men ger ett heltäckande skydd för din villa.

Vad händer om man inte har hemförsäkring? – Risker och kostnader

Det finns fall då en hemförsäkring kanske känns onödig, exempelvis om man har en lite budget, men faktum är att det allt som oftast lönar sig med en hemförsäkring. Oavsett om något allvarligt händer eller inte (exempelvis en brand) är det ofta värt med en hemförsäkring då det även täcker småsaker som du äger, exempelvis glasögon som går sönder eller en mobil som bli stulen, vilket lätt kan hända.

Inget speciellt händer om man inte tecknar en hemförsäkring eftersom det som sagt inte är något måste. Om du inte råkar ut för något så är hemförsäkringen givetvis en onödig kostnad, men så bör man inte tänka – det kan bli ett mycket dyrt misstag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen