Husvagnsförsäkring

Försäkring husvagn – Måste man försäkra en husvagn och vad kostar det?

I Sverige finns det drygt 285 000 registrerade husvagnar och camping- och husvagnslivet är fortsatt populärt. Med så många husvagnar är det inte ovanligt med skador och försäkringsärenden och trots att man inte behöver ha en försäkring för sin husvagn är det många som vill skydda sig mot oförutsedda kostnader genom att teckna en husvagnsförsäkring.

Hur mycket en husvagn kostar i försäkring och skatt, vad som ingår och vilka regler som gäller ska vi gå igenom i den här artikeln.

Försäkring husvagn pris

En husvagnsförsäkring kostar i snitt 80-200 kronor per månad eller 960-2400 kronor per år. Priset varierar främst beroende på husvagnens värde och typ av försäkring. En husvagn kostar dessutom 360 kronor i skatt per år. Att försäkra en husvagn kostar betydligt mindre än exempelvis en husbil eller vanlig bil.

HusvagnsmodellKostnad helförsäkring månad
Adria Alpina170-200 kr
Adria Action 361 LH120-150 kr
Kabe Smaragd xl150-170 kr
Hobby De Luxe 495 UL140-180 kr
Cirkapriser på fyra vanliga husvagnsmodeller (gäller helförsäkring på årsmodeller 2016-2019).

Det är givetvis dyrare att exempelvis försäkra en helt ny Adria Alpina än en äldre Hobby Prestige, men exakt hur mycket en husvagn kostar att försäkra beror på ett flertal faktorer.

  • Husvagnens värde: Hur mycket husvagnen är värd kommer påverka priset på försäkringen, då dyrare husvagnar vanligtvis är dyrare att reparera om skada skulle uppstå. Det kan därför skilja flera 100% i pris mellan nya, dyra husvagnar och äldre, billigare husvagnar.
  • Typ av försäkring: Vilken typ av försäkring du väljer påverkar försäkringspriset avsevärt, då det ingår olika skydd i olika försäkringar. En helförsäkring är den mest omfattande försäkringen och täcker till skillnad från halvförsäkring även skador på vagn, vilket gör att priset blir dyrare.
  • Hur gammal du är: Din ålder påverkar ofta priset på försäkringen. Yngre förare får oftast en dyrare husvagnsförsäkring då de anses vara mer riskbenägna och oftare är med i olyckor. Försäkringen brukar bli billigare omkring 25 års ålder, men varierar mellan olika försäkringsbolag.
  • Självrisknivå: Högre självrisk innebär en lägre försäkringskostnad, så det gäller att avväga vad som är mest ekonomiskt för en själv.

Måste man försäkra en husvagn?

Husvagnar kan inte framföras som ett eget fordon och därför gäller inte samma regler som för exempelvis en vanlig bil som måste ha trafikförsäkring.

Man måste och behöver inte försäkra en husvagn om man inte vill, då den obligatoriska trafikförsäkringen redan gäller för dragbilen. Trots att det inte är något krav att försäkra en husvagn är försäkringen ett måste om man vill ha ersättning för skador och olyckor.

Med andra ord kan du använda din husvagn hur mycket du vill utan att ha någon försäkring, men var bara försiktig så att det inte händer något. Utan en försäkring kan semesterresan bli mycket dyr om olyckan skulle vara framme.

Vad ingår i en husvagnsförsäkring?

Vad som ingår och inte i en husvagnsförsäkring är givetvis högst relevant för dig som vill teckna eller jämföra olika försäkringar. Eftersom skyddet kan varierar mellan olika försäkringsbolag är det viktigt att alltid läsa igenom vad som ingår i försäkringen.

I en grundläggande husvagnsförsäkring ingår vanligtvis ersättning för glasskada, skada på grund av brand och stöld samt rättskydd. I en helförsäkring för husvagn ingår även skydd mot vagnskada och vattenläckage.

En helförsäkring för husvagn ger dig ett heltäckande skydd då det till skillnad från halvförsäkring även ingår vagnskador som exempelvis kan uppstå om du backar in i något eller någon backar in i dig, samt vattenskador som kan uppstå av olika läckor.

Det är viktigt att tänka igenom vilken typ av försäkring som passar dig och din husvagn då det kan skilja en del i pris. Det kan ofta löna sig att teckna en dyrare helförsäkring om din husvagn är dyr och skulle kosta mycket att laga och reparera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen