Hemförsäkring pris

Vad kostar en hemförsäkring? – Pris och billigaste hemförsäkringen

Beroende på vad du behöver för skydd kostar en hemförsäkring olika mycket. Försäkringsbolagen utformar hemförsäkringen efter varje persons behov och priserna följer därefter. Det kan även skilja mycket i pris mellan olika försäkringsbolag, så att veta vad en hemförsäkring bör kosta är alltså inte helt enkelt.  Vi går därför igenom hur mycket en hemförsäkring brukar kosta och vilka de billigaste hemförsäkringarna är så att du slipper betala mer än du faktiskt behöver.

Se ditt pris & teckna billig hemförsäkring!

Slipp läsa på om hur mycket en hemförsäkring kan kosta i olika situationer – Se ett exakt pris för ditt boende istället direkt hos Hedvig.

 • Hyresrätt
 • Bostadsrätt
 • Student
 • Hus och villa

Skriv in adress i nästa steg för att få korrekt pris*

Vad kostar en hemförsäkring?

En hemförsäkring är personlig och kostar olika mycket för alla, men genom statistik har vi tagit fram genomsnittliga siffror för olika boendeformer som ger en tydlig bild över hur mycket det brukar kosta med en hemförsäkring.

En hemförsäkring kostar i snitt 155 kronor i månaden vilket är 5,1 kronor per dag, eller 1860 kronor per år enligt vår undersökning. Snittpriset för hemförsäkringar som tecknas hos Zmarta är 2004 kr per år, och hos Compricer är det 1900 kr. En billig hemförsäkring kan kosta från så lite som 90-100 kronor i månaden, eller 49 kronor om du är student.

 • Hemförsäkring för hyresrätt kostar i snitt 140 kr per månad eller 1680 kr per år.
 • Hemförsäkring för bostadsrätt kostar i snitt 170 kr per månad eller 2040 kr per år.
Nedanför kan du läsa mer specifikt vad en hemförsäkring kostar beroende på hur du bor.

Få billigare hemförsäkring

Slipp läsa på om hur mycket en hemförsäkring kan kosta i olika situationer – Se ett exakt pris för ditt boende (och se om du kan sänka kostnaden) istället direkt hos Hedvig.

 • Hyresrätt
 • Bostadsrätt
 • Student
 • Hus och villa

Skriv in adress i nästa steg för att få korrekt pris*

Hemförsäkring pris lägenhet

Priset på en hemförsäkring för lägenhet kan variera en del och beror till stor del på hur du bor, det vill säga hur stort du bor, i vilket område lägenheten ligger och om du äger lägenheten eller hyr den. Desto större lägenhet du har desto dyrare blir hemförsäkringen, helt enkelt för att det är mer saker och större boyta att försäkra. En hemförsäkring för lägenhet kostar vanligtvis omkring 150 kronor i månaden. Hyresrätter kostar i snitt ca 140 kronor per månad, och bostadsrätter är något dyrare med ett snittpris på 170 kronor per månad.

Hemförsäkring pris hus/villa

En hemförsäkring för ett hus/villa skiljer sig något från hemförsäkring för en lägenhet. Hus/villor är större och har oftast till skillnad från lägenheter även fasader, uteplatser och trädgårdar på tomten som ska försäkras. För detta krävs det en hemförsäkring, som täcker saker i huset och dig som person, samt en villaförsäkring som även täcker skador på byggnaden och i vissa fall tomten. Många försäkringsbolag erbjuder en kombinerad villahemförsäkring, där allt ingår för dig som bor i hus/villa. En villahemförsäkring är givetvis något dyrare än en vanlig hemförsäkring och du kan räkna med månadskostnader på runt 250-300 kronor. Även en vanlig hemförsäkring är i snitt dyrare för hus/villa än för lägenhet, eftersom det är oftast är mer saker och boyta som ska försäkras.

Hemförsäkring pris student

En hemförsäkring är generellt sett ingen större kostnad, men för studenter som går på csn-lån eller liknande kan det ändå vara påtagligt. På grund av att studenter ofta har det lite knapert rent ekonomiskt och att de ofta bor i mindre studentlägenheter finns det försäkringsbolag som erbjuder billiga hemförsäkringar just för studenter. Hemförsäkring med studentpris brukar oftast kosta omkring 100 kronor i månaden, och du som student får oftast 10-20% rabatt på ordinarie priser. Försäkringsbolaget Hedvig erbjuder hemförsäkringar för så lite som 49 kronor i månaden specifikt för studenter, vilket är mycket billigt jämfört med vanliga hemförsäkringar.

Se ditt pris direkt!

Slipp läsa på om hur mycket en hemförsäkring kan kosta i olika situationer – Se ett exakt pris för ditt boende istället direkt hos Hedvig.

Skriv in adress i nästa steg för att få korrekt pris*

Hemförsäkring pris

Detta kan påverka priset på din hemförsäkring

Det finns en del övriga faktorer som kan påverka precis hur mycket du ska betala för din hemförsäkring. Den största påverkande faktorn är oftast vilket försäkringsbolag du väljer att teckna hos. Som exempel kostar ICA hemförsäkring 2200 kronor per år medan samma försäkring hos Folksam kostar 2544 kronor per år. Vi har jämfört de nio största försäkringsbolagen och de billigaste hemförsäkringarna i ordning var:

 1. Hedvig: 134 kronor per månad
 2. Gjensidige: 137,5 kronor per månad
 3. Gofido: 140 kronor per månad
 4. Evoli: 145 kronor per månad
 5. Dina försäkringar: 152,5 kronor per månad
 6. If försäkringar: 163,5 kronor per månad
 7. ICA hemförsäkring: 164 kronor per månad
 8. Trygg-Hansa: 174,5 kronor per månad
 9. Folksam: 194 kronor per månad

Försäkringsjämförelsen avser hemförsäkring med allrisk och är ett genomsnitt av både hyresrätt och bostadsrätt. Notera att hemförsäkring för bostadsrätt i snitt är ca 10-20% dyrare än hyresrätt.

Det kan alltså skilja mycket i pris mellan olika försäkringsbolag. Andra faktorer som kan påverka priset på hemförsäkringen är vad som ingår, hur du bor, din ålder och hur många personer försäkringen ska täcka. Vad som ingår i en hemförsäkring kan variera mellan olika försäkringsbolag. Exempelvis ingår drulleförsäkring hos vissa försäkringsbolag medan andra har det som ett tillägg som då kostar extra. Hur du bor styr till stor del ditt försäkringspris, då större boenden har mer som kan behöva ersättas och därför blir dyrare att försäkra. Dessutom kan du få en billigare försäkring om du har godkända larm och lås på din bostad. Din ålder kan även den påverka priset och det till favör för de äldre, eftersom yngre försäkringstagare anses vara en större risk för försäkringsbolagen.

Såhär mycket kan det kosta att inte ha en hemförsäkring

Nu när du vet vad en hemförsäkring kostar ska vi kolla på vad det kan kosta att inte ha en hemförsäkring, då man enligt lag inte måste ha en hemförsäkring. Det är relativt många, omkring 400 000 personer i Sverige som glömmer eller väljer att inte teckna en hemförsäkring alls. Motivet är oftast att slippa betala den ”onödigt dyra” månadskostnaden. Slår man ut snittet landar en hemförsäkring på ca 2000 kronor per år, vilket givetvis är en väsentlig summa pengar, men kollar man på hur mycket det kan kosta att inte ha en hemförsäkring blir 2000 kronor per år genast mindre och mer prisvärd.

Att inte ha en hemförsäkring kan kosta dig enormt mycket pengar om något skulle hända ditt hem eller dina saker. Exempelvis behöver du själv betala för allt som förstörs av en brand, och om det är du som har orsakat branden och den har påverkat grannars bostad kan du bli skadeståndsskyldig och dömd för allmän vårdslöshet. Utöver katastrofer som bränder, vilket kan göra dig skuldsatt för livet utan en hemförsäkring kan du även förlora mycket pengar på dina ägodelar. Exempelvis ger en hemförsäkring med drulle ersättning för om du skulle råka ta sönder någon av dina saker, exempelvis ett par glasögon, något som du skulle gå miste om utan en hemförsäkring.

Givetvis är det inte alltid man är i behov av en hemförsäkring, men försäkringskostnaden är relativt låg jämfört med många andra försäkringar sett till hur mycket den täcker. Det räcker med att någon ägodel går sönder som är värd några tusenlappar så har hemförsäkringen betalar tillbaka sig, samtidigt som du har tryggheten av att inte bli ersättningsskyldig om en allvarlig olycka skulle hända.

Se ditt pris direkt!

Jämför olika försäkringsbolag och se hur mycket din hemförsäkring kan kosta på Gofido.

Hur får man en billigare hemförsäkring?

Genom rätt tillvägagångssätt kan man spara mycket pengar på att hitta en billigare hemförsäkring. Det finns flera knep man kan använda när man försöker behålla så mycket som möjligt i plånboken, och de ska vi gå igenom här nedanför:

 1. Jämför försäkringsbolag: Att jämföra försäkringsbolag kan spara dig mycket pengar. Vår jämförelse av snittpriser för hemförsäkring visade att det kan skilja så mycket som 30% mellan olika försäkringsbolag. Sett över en längre tid blir det mycket pengar, och det är därför värt att alltid jämföra priser och givetvis vad som ingår.
 2. Se över ditt behov: Många som tecknar en hemförsäkring märker först senare att de inte hade nytta av vissa delar, det kan exempelvis vara hur mycket ditt lösöre ska försäkras till eller extra tillägg till försäkringen. Genom att välja en hemförsäkring med lägre ersättning för lösöre kan du få en billigare hemförsäkring.
 3. Installera larm och förhandla: Genom att installera larm och vidta ytterligare säkerhetsåtgärder som ett bra lås kan du förhandla med ditt försäkringsbolag om en billigare hemförsäkring.
 4. Använd rabatter: Flera försäkringsbolag erbjuder ibland (eller ofta) bra rabatter. Den absolut vanligaste typen av rabatt är en så kallad mängdrabatt, vilket innebär att du får en billigare hemförsäkring om du även har samlat andra försäkringar hos samma bolag, som exempelvis bilförsäkring och hundförsäkring. Du kan även ofta få rabatt genom att vara medlem i ett fackförbund eller intresseorganisation.

Billigaste hemförsäkringen

Generellt sett kan man säga att en hemförsäkring är en relativt billig försäkring med tanke på hur mycket den täcker. En normal bilförsäkring kostar exempelvis omkring 350 kronor i månaden, medan en hemförsäkring ofta kostar en tredjedel av det.

Den billigaste hemförsäkring är i snitt Hedvig som kostar 134 kronor per månad, 4,5 kronor per dag eller 1608 kronor per år. Hedvig är ca 30% billigare än Folksam som är dyrast i vår jämförelse.

Billigaste hemförsäkringen för hyresrätt är Gjensidige och billigast hemförsäkringen för bostadsrätt är Hedvig. Billigaste hemförsäkringen för student är även det Hedvig med deras studentpris.

Är du student kan du komma undan med 49 kronor i månaden om du väljer att teckna via hedvigs studentrabatt, vilket är en otroligt billig hemförsäkring.

Vanliga frågor om hemförsäkring

Det är naturligtvis många frågor som uppstår när man läser på om hemförsäkring, och det är svårt att svara på alla i en och samma artikel. Nedanför har vi dock svarat på de allra vanligaste frågorna vi får när en hemförsäkring ska tecknas. Hittar du inte svar på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss.

Vad ingår i en hemförsäkring?

Exakt vad som ingår i en hemförsäkring kan variera beroende på försäkringsbolag och vilka tillval du väljer. Här är en lista med det som oftast ingår i en standard hemförsäkring:

 • Brand- och explosion: Skyddar mot skador som orsakas av brand, blixtnedslag eller explosioner.

 • Stöld: Ersätter förlorade eller stulna ägodelar, såsom elektronik, smycken och kläder.

 • Skadegörelse: Skyddar mot skador orsakade av skadegörelse eller vandalisering.

 • Vattenskador och läckage: Ersätter skador från vattenläckage, översvämningar eller vattenskador.

 • Ansvarsförsäkring: Ger skydd om du skulle orsaka skador på någon annans egendom eller person.

 • Rättsskydd: Täcker juridiska kostnader om du blir inblandad i rättsliga tvister.

 • Olycksfall: Ger ersättning vid olycksfall som leder till personskada.

 • Flytt: Skyddar dina ägodelar under flytt mellan olika bostäder.

 • Reseskydd: Ger skydd för dina ägodelar när du är på resa utanför hemmet.

Priset på en hemförsäkring beror givetvis på vad som ingår och:

 • Bostadens läge: Om bostaden befinner sig i ett område med högre risk för exempelvis inbrott eller naturkatastrofer kan det påverka priset.

 • Bostadens värde och storlek: En dyrare eller större bostad kan innebära högre kostnader.

 • Försäkringsbeloppet (lösöre): Ju högre försäkringsbelopp du väljer för dina ägodelar, desto högre premie, tänk därför på att värdera dina saker rätt från början.

 • Självrisk: Om du väljer en högre självrisk kan försäkringspremien sänkas, men du måste då betala mer själv vid en skada.

 • Tidigare skadehistorik: Om du har tidigare skador eller anspråk på försäkringen kan det påverka priset.

 • Tillvalsförsäkringar: Om du väljer att inkludera extra skydd, till exempel för dyra smycken, golfutrustning eller konstverk, kan det höja premien.

Priset på en hemförsäkring kan alltså variera betydligt beroende på vad som ingår. Det bästa sättet att få en exakt prisuppgift är att kontakta olika försäkringsbolag och be om offerter baserat på dina specifika behov och omständigheter. Det är viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta den bästa och mest prisvärda hemförsäkringen för just din situation.

Kan man vara utan hemförsäkring?

Svaret på frågan är kort och gott – ja. I Sverige finns det ingen lag på att man måste ha hemförsäkring, utan det är endast till för dig som försäkringstagare. Det kan dock i vissa fall krävas av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden att man tecknar en hemförsäkring innan man flyttar in, som en ekonomisk säkerhet om något skulle hända. Trots att man oftast kan vara utan hemförsäkring rekommenderar vi att man tecknar en hemförsäkring så fort man flyttar in.

Hur mycket billigare blir hemförsäkring med inbrottslarm?

Man kan som tidigare nämt i artikeln, ofta få en billigare hemförsäkring genom att installera inbrottslarm och förhandla med sitt försäkringsbolag. Hur mycket billigare man kan få är svårt att svara på, eftersom det varierar kraftigt från försäkringsbolag till försäkringsbolag, men en normal prissänkning kan vara 10-20% på det ordinarie priset. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen